Cloch art
Bestel tickets

Cloch art

Werkplaats Look & Smile

‘Cloch art’ gaat over Juul en Jaak. Twee echte landlopers die gevlucht zijn uit hun beschermde omgeving van de gevangenis van Wortel, een kleine strafinrichting in de omgeving van Turnhout.

Gevlucht omdat er in de contreien ontdekt is dat er wel eens eten is gestolen uit restaurants. De meeste van hun collega’s zijn terug opgepakt maar zij zijn uit handen van de politie kunnen blijven. Ze zijn gevlucht omdat ze angst hadden voor de gevolgen van hun ‘criminele daad’! Nu ja, criminele daad? In een restaurant, waar zoveel eten wordt weggegooid, eten stelen omdat je honger hebt … is dat een zware misdaad?

Door hun asociaal gedrag, door hun koppigheid, door hun rare logica, door hun manier van (over)leven, richten ze heel wat ‘zogezegde’ schade aan waarvan ze zich niet bewust zijn. Schade aan de beschermende façade van ons coconwereldje waarin wij ons willen beschermd voelen. Mogen zulke mensen dan stelen, en liegen en bedriegen, en dingen doen die anderen niet mogen? Natuurlijk niet, maar na deze productie zullen sommigen misschien eens tweemaal nadenken voor ze mensen te snel beoordelen.

Juul is altijd te veel beschermd geweest. Na de scheiding van zijn ouders kwam hij terecht onder de veel te sterke vleugels van zijn bazige moeder. Toen ze plots kwam te overlijden viel deze wereldvreemde sukkelaar ten prooi aan de soms keiharde maatschappij. Hij overleeft ondanks zijn naïviteit dankzij het egoïsme van zijn kompaan, Jaak, die overleeft dankzij de afhankelijkheid van hem. Ze houden mekaar in moeilijke omstandigheden recht.